Babys lugtesans

Babys lugtesans

Stimuler babys lugtesans med grødvarianterne fra Woodland Wonders. Vores ingredienser er nøje udvalgte til at stimulere babys lugtesans og bidrage til at skabe sunde madvaner. 

Tip: Varier imellem de forskellige grødtyper og lad barnet dufte til maden, inden skeen kommer i munden. Gå ikke i panik, hvis baby afviser en ny duft. Prøv derfor de forskellige grødtyper flere gange, så barnet bliver tryg ved de nye ukendte dufte. 

Herunder kan du læse om 10 andre metoder til at stimulere babys lugtesans på. 

1: Stimuler lugtesansen allerede før fødslen 

Barnets lugtesans udvikles mens det ligger i morens mave. Den mad der spises under graviditeten, kan baby dufte. Spis derfor varieret og vælg velduftende fødevarer. Dette hjælper også med at minimere kræsenhed. 

2: Lad baby dufte til dig

Undlad at bruge parfume, deodoranter og cremer, der er tilført syntetiske dufte og lad baby lære din egen unikke duft at kende, når I ligger hud mod hud. Dette vil øge både jeres Oxytocin niveau, som ofte kaldes for kærlighedshormonet, og skabe et tættere bånd mellem jer. 

3: Leg ‘Find maden’

Babys næse er så veludviklet, at den kan dufte sig frem til moderens mælk. Hvis du ammer, så prøv at lad dit barn dufte sig frem til dig. 

4: Giv velkendte dufte 

Velkendte dufte giver dit barn tryghed og komfort. Første gang du skal gå fra dit barn, kan det være en god idé at give baby noget, der dufter af dig som fx den T-shirt, du har sovet i. Hvis baby kan dufte dig, selvom du er væk, vil det være mere trygt. 

5: Favorit dufte 

Dit barn vil hurtigt finde tryghed ved velkendte dufte og specielt tæpper eller nusseklude vil blive favoritdufte, da de forbindes med noget rart. Derfor skal du ikke blive overrasket over, hvis dit barn reagerer anderledes, når favoritbamsen er blevet vasket, da det vil tage lidt tid før, at den velkendte duft kommer tilbage. 

6: Stimuler barnets hukommelse gennem dufte

Hukommelsen og sansningen af dufte er lagret det samme sted i hjernen. Derfor kan specielle dufte minde om forskellige begivenheder. Det samme gælder for dit barn. Derfor er det vigtigt, at der skabes gode minder ved duften af sund og nærende mad. 

7: Skab tryghed ved fremmede dufte

Dit barns overlevelsesinstinkt gennem sansning af dufte er veludviklet omkring tre måneders alderen. Dette kan forklares ved, at baby græder og udviser angst, hvis en fremmed løfter dit barn. Vær rolig og vis og fortæl dit barn, at det er okay, så det kan blive tryg ved at dufte til noget ukendt. 

8: Udfordr den lille næse

Omkring seks måneders alderen vil dit barn bruge lugtesansen til at udvælge det mad, det bedst kan lide. Det er en god alder at introducere barnet for anderledes dufte. Stimuler babys lugtesans ved fx at lade barnet dufte til et mintblad, brug flere krydderier i maden fx ved at introducere flere velduftende ingredienser i maden, styrker du lysten til sunde madvaner. 

9: Leg ’duft og fortæl’

En god og hyggelig måde at stimulere barnets lugtesans og kognitive udvikling, er ved at lade barnet dufte til forskellige ting, som nyvasket tøj, blomster i haven eller kanelen i krydderiskuffen. Ved at fortælle, hvad den enkelte duft er, hjælper du barnet med at rykke tættere på et nyt udviklingstrin. 

10: Prøv aromaterapi 

Aromaterapi med olier som lavendel og sød mandelolie har vist sig at have en beroligende effekt. Du kan derfor komme få dråber på en bamse eller tæppe ved sovetid.