Babys følesans

Stimuler babys følesans

Babys følesans

Følesansen er grundlæggende for hele den sansemotoriske udvikling. Det er igennem her, at barnet ”mærker verden” og finder tryghed. Stimuler babys følesans og skab derved større madglæde og sunde madvaner, ved b.la. at lade barnet få lov til at udforske maden. 

Herunder kan du læse om 10 andre metoder til at stimulere din babys følesans 

 1: Hud-mod-hud kontakt

Lad dit barn føle dig og skab nærkontakt, mellem jer som forældre og jeres barn. Lad barnet sove, sidde, lege hos dig. Når barnet er trygt, styrkes dets udvikling.

2: Kram barnet ofte

Huden registrerer kulde, varme, berøring og smerte. Den dybere liggende følesans er forbundet med muskel og ledsansen og fortæller om de dybere påvirkninger, der kommer udefra – fx når vi får et kram. Dette aktiverer ligeledes kærlighedshormonet Oxyticin, så jeres bånd forstærkes.

3: Stimuler babys følesans gennem griberefleksen

Det er meget berigende når din baby griber fast om din finger med hele hånden. Det er ikke kun sødt, men også en vigtig milepæl i dit barns udvikling. Hos det lille barn er følesansen koncentreret i hænder, fødder, tunge og læber. Stryg en finger i dit barns håndflader og lad det gribe fat og få lov til at holde fast. Dette er beroligende og trygt for dit barn.

4: Giv babymassage

Babymassage er en god måde at skabe bånd mellem dig og dit barn. Det har også nogle gode fordele for dit barn. Massage stimulerer det centrale nervesystem, der aktiverer hormonet Serotonin, der er forbundet med lykke og veltilpashed.

5: Støt den orale fase

Der vil komme en fase, hvor alt puttes i munden, også kaldet den orale fase. Dette kan være en alarmerende periode for forældre, da man er nervøs for små objekter. Denne periode bør blive udfordret, da munden er fuld af følesensorer og din baby vil lære en del ved at undersøge forskellige former og konsistenser. Vask eller kog altid nyt legetøj og undgå små genstande, der kan være til fare for kvælning.

6: Føl og lær

Ved at læse en hør og føl bog sammen, stimuleres sanserne og den kognitive udvikling. Brug god tid på hver side, hvor baby får lov til at udforske og føle de forskellige elementer. Denne aktivitet vil lære dit barn at indsamle og behandle information gennem følesansen.

7: Plask i vandet

Babyer elsker som regel fornemmelse af vand. Muligheden for at plaske i vand giver en god læring i forbindelse med bevægelse. I takt med at barnet bliver ældre, vil det udforske sine sanser ved at puste, skubbe og lege med sæben og vandet.

8: Træn finmotorik

Når baby begynder på rigtig mad, er der mange metoder til at stimulere følesansen. Lad barnet spise selv, da det vil elske at udforske maden ved at samle det op og prøve at ramme munden. Det er ligeledes en god anledning til at træne finmotorikken på som fx pincetgrebet. Her kan der tilbydes kogte ærter eller lignende.

9: Lad selv barnet samle ting op

Når barnet er under to måneder, er du stadig nødt til at lægge ting i barnets hænder, for at få det til at udforske det. Giv det efterfølgende mulighed for at samle tingene op selv, som er blødt, kan trille eller hoppe. I takt med at barnet bliver ældre, vil det blive bedre til at vurdere afstand ved hjælp af følesansen.

10: Se bort fra rodet

Læring sker gennem leg, hvor forskellige teksturer som vand, sand og ler er oplagte til sansestimulering. Gennem lege, der roder, udvikler børn deres finmotorik, koordination og følelsen af forskellige teksturer og former med deres hænder. Hvis du ikke ønsker rod derhjemme, så tag ud til andre steder som fx en legeplads, hvor du kan slippe bekymringerne.