Kom godt i gang med grød

Kom i gang med grød

Kom godt i gang med grød

Når du skal introducere din baby for sin første rigtige mad, åbner der sig en helt ny verden af smagsoplevelser og konsistenser. Indtil nu har dit barn kun kendt til den trygge modermælk eller modermælkserstatning. Den første grød kan derfor føles underlig for din baby – både smagen, konsistensen og det at have en ske i munden.

I starten skal du ikke forvente at dit barn spiser mere end et par teskefulde grød pr. måltid. Start på grød, når baby fysisk og mentalt er klar. WHO anbefaler udelukkende amning i de første 6 måneder. Denne anbefaling støtter vi hos Woodland Wonders. Dog ved vi, at der kan være årsager til, at starte tidligere. Derfor tilbyder vi også grødvarianter, der matcher dette alderstrin.

Hvis du ikke ammer, men derimod anvender modermælkserstatning, kan det for nogle babyers vedkommende være svært at mætte dem med mælk alene efter 4 mdrs. alderen. Tal derfor med din sundhedsplejerske, hvis du mener at din baby har brug for mere næring til at vokse og få mættet maven.

Dit barns mave- og tarmsystem er først klar til at fordøje mad efter 4 måneders alderen. Start på grød efter den alder.

Modermælk eller modermælkserstatning skal stadig udgøre hovedparten af kosten. I kan evt. prøve at tilbyde mælk fra en kop istedet, så baby lærer at det også kan komme andre steder fra.

Sørg ALTID for at sidde ved siden af, når dit barn spiser, det det hurtigt kan få maden galt i halsen.

Tegn på at dit barn er klar til grød

  • Dit barn kan sidde oprejst med støtte. Hovedet kan holdes oprejst
  • Når der stilles mad på bordet, vil han åbne munden og læne kroppen fremover
  • Når dit barn får mad i munden, vil han synke i stedet for at spytte ud
  • Dit barn kigger nysgerrigt på, hvad du eller resten af familien spiser

Hvornår på dagen skal jeg give grød?

Det ideelle tidspunkt at introducere ny mad er, når baby er veludhvilet og glad.
Et godt tidspunkt kunne fx være om formiddagen, ved middagstid eller sen eftermiddag. Dit barn skal ikke være skrupsulten, da den vigtigste næring stadig kommer fra modermælk eller modermælkserstatning. Dit barn må gerne være en smule sulten, så lysten til at smage og spise maden stadig er der.

Når der kommer mere mad ud af munden end ned i maven

I begyndelsen kan det være svært for dit barn at få grøden til at blive i munden og lære at synke den.
Fortvivl ikke, når der kommer mere mad ud af munden end ind. Dit barn smager på maden først og øver sig i at koordinere tungen, så maden ender i maven.. Nogle børn lærer lynhurtigt teknikken, imens andre bruger lidt længere tid på at lære at synke maden. Huske at give dit barn den tid, der her behov for.

Al begyndelse er svær. Over de næste par måneder skal dit barn lære at gå fra flydende mælk til begyndergrød. Og senere hen til den grovere mos, så det til sidst ender med at, at dit barn spiser det samme som jer.

Frustrationer hvis dit barn afviser maden – giv ikke op

Bliv ikke overrasket, hvis dit barn den ene dag afviser grøden, men dagen efter spiser den selvsamme grød med stort velbehag.
Som forælder står man lidt forvirret og tænker om ens barn bevidst driller en. Babys smagsløg skal nogen gange introduceres flere gange for den samme mad, da det er en helt ny smagsoplevelse og konsistens. Så den mad der før var uinteressant ender måske pludselig en dag med at blive livretten.

Den første Grød

Den første grød skal minde om mælk: fin og let flydende. I starten vil det mere handle om at lære, hvordan man spiser, frem for at få en masse mad indenbords.
Faktisk vil dit barn på dette tidspunkt stadig få hovedparten af sin næring fra modermælk eller modermælkserstatning.

De første måltider skal være små, bare 1-2 teskefulde af en enkelt ingrediens hver gang. Start på grød i et langsomt tempo, selvom at du er ivrig efter at komme i gang med fast føde. Når dit barn hen ad vejen vænner sig til at spise, vil appetit efter større portioner øges.

Start på grød, ved fx at lade baby smage vores udvalg af grødvarianter, hvor ingredienserne er nøje udvalgte, så det dækker dit barns behov. Skab madglæde og begejstring med vidunderlige smagsoplevelser med naturlige ingredienser fra det syrlige og søde til det salte og bitre. Lav dem til morgenmad, mellemmåltid eller aftengrød. Tilsæt også blandingerne til fx boller og pandekager, når det er klar til at sidde med maden selv, og lad det opleve glæden ved at spise selv. Find opskrifter og inspiration her

Måltider med dit barn handler ikke kun om mad. Det er helt særlige stunder. I kommunikerer, knytter bånd og oplever glæden ved at opdage nye former for smag og konsistens.

Nye konsistenser og smagsindtryk

Nu er tiden kommet til at kaste jer ud i retter med to eller tre forskellige ingredienser.
At give dit barn et bredt udvalg af mad med forskellig slags smag, farve og konsistens er den ideelle måde at stimulere dit barn. Et liv fyldt med glade og sunde spisevaner.

Pas på flyvende æblemos og grød, når dit barn øver sig i at spise selv

Et af de tegn, der viser, at dit barn vil spise selv er, at det selv griber skeen eller brokker sig, når du prøver at made det.
Hvis det har lyst til at spise selv, så lad det prøve selv. Så kan det øve sig samtidig med, at du kan made med den anden ske. Det kræver meget energi og fuld koncentration at mestre det at spise selv, og det kan være, at du som forælder skal træde til med en hjælpende hånd. Hvis det driller, eller hvis baby blot er meget sulten og træt af alle sine anstrengelser.

Det kan svine en hel del, når maden skal balancere på skeen og ind i munden. Ved at lade dit barn prøve selv, giver du det selvstændighed og en følelse af kontrol med, hvad det spiser. Dette vil komme til gavn senere i livet. Baby udforsker en ny verden, hvor det selv kan spise.

Husk som forælder at være rolig og afslappet ved måltider og mellemmåltider, så du får en entusiastisk, eventyrlysten spiser. Hvis dit barn sviner ustyrligt eller vrænger på næsen ad visse fødevarer, så skal du reagere med diskret ligegyldighed. Din afslappede holdning vil nemlig forsikre barnet om, at du er helt rolig ved, at det spiser selv.

Tegn på at dit barn er ved at være mæt

  • Vender hovedet væk
  • Læner sig tilbage
  • Nægter at åbne munden
  • Leger med maden

Skiftende appetit

Faktisk kan der være overraskende stor forskel på appetitten. Den ene dag er dit barn skrupsulten, og den næste har det kun meget lille appetit.
Så det er helt normalt for dit barn kun at spise lidt til et måltid og mere til et andet. Når dit barn får lov til at stole på sin egen fornemmelse for mæthed, er det som regel også selv i stand til at afgøre, hvor meget eller hvor lidt mad det behøver.

Måltidet handler ikke kun om mad – men også nærvær

Dit barn vil nyde at sidde med til familiens måltider. Måltidet handler ikke kun om mad, men også om nærvær, samtale og hygge.

Så selv om dit barn ikke spiser det samme som alle andre, kan det stadig nyde selskabet. Her vil det endda begynde at opfatte nogle af reglerne og rytmen under måltidet. Selvom at baby endnu ikke er helt klar til at spise selv, kan det godt være, at det gerne selv vil holde en ske i hånden, mens det bliver madet.

Lad baby blive en del snakken under måltidet ved fx at lære det navnene på den mad, der spises, og de redskaber, der benyttes. Ved at pege på de forskellige farver på tallerkenen hjælper I ham med at lære farver.