Synssans

Synssansen er den sans, der er svagest udviklet hos barnet fra fødslen, og du kan stimulere din babys synssans med illustrationerne fra Woodland Wonders. De er både farverige og fængende.

Vores udtryksfulde og farverige illustrationer er med til at stimulere dit barns udvikling gennem synet, og samtidig kan de træne øje- og håndkoordinationen.

Tip: Sæt grødposen foran barnet, digt historier eller fortæl blot, hvad du ser på posen. På den måde pirrer du barnets nysgerrighed for maden, og du kan samtidig skabe en positiv og hyggelig madoplevelse.

Herunder kan du læse om 10 andre simple metoder til, hvordan du fra fødslen kan støtte dit barns udvikling gennem dets syn.

Øjenkontakt

1: Lav tydelige ansigtsudtryk
Et nyfødt barn kan kun se omkring 20-30 cm frem, hvilket er den afstand, der som regel er mellem moderens bryst og ansigt. Baby er meget fascineret af dit ansigt. Kig derfor på dit barn og lav sjove og glade ansigtsudtryk.

2: Hold øjenkontakt
Øjenkontakt er afgørende for barnets kognitive udvikling. Når du holder øjenkontakt og laver udtryksfulde ansigtsudtryk, vil du opdage, at dit barn vil prøve at efterligne din mimik. Baby bruger sine øjne til at lære ved at spejle sig i dig. Kig derfor ofte på dit barn men respekter, hvis barnet kigger væk og har brug for en pause.

3: Start med kontraster
Når barnet er omkring én måned gammel, begynder det at kunne se farver, men det er endnu ikke i stand til at skelne mellem forskellige nuancer. Stimuler dit barns syn ved at vise tydelige kontraster som sort og hvid og se, hvordan barnet reagerer.

4: Vis primærfarver
Når barnet er omkring to måneder, er dets syn udviklet nok til at kunne skelne mellem lyse farver. Stimuler babys synssans ved at introducere legetøj og bøger med farver. Her vil du opdage, at barnet er mere interesseret i farver som rød, gul, blå og forskellige former og mønstre.

baby med legetøj

5: Udfordr gribelysten
Når barnet er omkring fire måneder, begynder det at kunne bedømme afstanden mellem sig selv og yndlingslegetøjet. Det er en god alder at introducere dinglende legetøj, hvor øje- og håndkoordination trænes og udvikles.

6: Leg gemmeleg med legetøj
Hvis du tænker, at det er for tidligt at lege gemmeleg med din fem måneder gamle baby, så tager du fejl. I denne alder er dit barns syn så veludviklet, at hvis du delvist prøver at gemme yndlingslegetøjet, vil din lille udforsker med glæde prøve at finde det. Prøv også at bevæge noget legetøj foran dit barns ansigt og se, hvordan det følger det med øjnene.

7: Leg hvem er hvem
Omkring otte måneders alderen er dit barn blevet god til at huske og genkende. Kig derfor billeder igennem af familiemedlemmer og se, om dit barn kan genkende dem og pege dem ud. Du vil blive overrasket over, hvor meget dit barn allerede ved.

Baby kigger i spejl

8: Gå ud
Vær ikke begrænset til at blive i dit hjem. Udendørsstimulering er meget vigtig for dit barns udvikling, hvor dit barn netop lærer af de nye og ukendte omgivelser. Hjælp barnet med at udvælge fokuspunkter som hunde, træer, fly og blade. Dette er en udviklingsrig stimulering for barnet.

9: Stimuler med mad
Det handler ikke kun om, at barnet skal blive vant til at spise fast føde. At eksperimentere med forskellige farver, former og størrelser på babys mad har også store fordele for dit barns visuelle udvikling. Hvis det er muligt, så lad dit barn prøve at spise selv for at træne øje- og håndkoordinationen.

10: Leg med spejle
Sæt et børnevenligt spejl ved puslebordet eller kravlegården eller sæt barnet på dit skød, hvor det kan se sig selv i et spejl. Vis de forskellige dele af ansigtet fx øjne, næse og mund. Det vil hjælpe din baby med at opdage sit eget ansigtsudtryk. Spejle har ligeledes fordele for den sociale- og følelsesmæssige udvikling hos barnet.

De øvrige sanser

Følesansen

Læs mere

Høresansen

Læs mere

Smagssansen

Læs mere

Lugtesansen

Læs mere

Kom godt i gang med vores produkter