Høresans

Høresansen er næsten færdigudviklet hos det nyfødte barn, og der findes mange måder, hvorpå den kan stimuleres og kombineres med de andre sanser.

Stimuler din babys høresans ved at lade dig inspirere af disse 10 metoder, der ligeledes understøtter den sproglige udvikling.

Tip: Brug de illustrative figurer på Woodland Wonders-poserne til at stimulere babys høresans ved at digte en historie eller blot fortælle, hvad der er på. På den måde kobles læring og lyd sammen.

tal til maven

1: Tal til maven
Høresansen bliver udviklet mellem 23. og 27. uge i graviditeten, og barnet vil her kunne høre dit hjerteslag, maverumlen og lyden af din stemme. Begynd derfor at tale til maven og lad også gerne far tale til maven, så barnet bliver tryg ved begge jeres stemmer.

2: Spil musik for barnet
Studier viser, at musik styrker børns indlæringsevne. Samtidigt er musik også afstressende for barnet og kan mange gange hjælpe det med at finde ro og falde i søvn. Derfor har mange børn glæde af velkendte godnatsange eller en melodi fra en velkendt musikuro.

3: Pludre tilbage
Omkring tre måneders alderen vil barnet begynde at træne sit stemmebånd ved at pludre, og hvis du pludrer tilbage, vil det motivere barnet til at snakke endnu mere. Dit barn vil elske at lytte til de lyde, du siger, og det vil med garanti også prøve at imitere lydene for at lære.

Babys høresans

4: Tal klart og tydeligt
Når du taler med din baby, så tal gerne så tydeligt og klart som muligt, og sæt også gerne farten ned. Ved at gøre dette, vil dit barn blive vant til de forskellige lyde og med tiden lære sproget.

5: Læs og fortæl
Babyer er fascineret af lyden af stemmer, også selvom de ikke forstår de ord, der bliver sagt. Derfor er det aldrig for tidligt at læse historier op. Hvis du læser i en munter, rolig og livlig tone, vil barnet med garanti vise stor interesse.

6: Lav lyde med objekter
Ved at lave lyde med objekter lærer børn, at der kan laves forskellige lyde alt efter, hvad man bruger. Derved aktiveres læring gennem babys høresans.

7: Tydelige ansigtsudtryk
Barnet lærer gennem mimik og lyde. Lav derfor tydelige ansigtsudtryk, når du taler med barnet.

baby høresans

8: Syng eller spil musik for barnet
Sang og musik har en særlig form for rytme, der stimulerer barnets høresans og indlæring af sproget. Derfor styrkes barnets sprog, inden det overhovedet kan tale. Forskning viser, at børn ofte lærer og husker tekster bedre, hvis de bliver sunget frem for at blive fortalt på almindelig vis.

9: Øv nye lyde og ord
Fra fire måneders alderen vil dit barn reagere begejstret og garanteret også med et smil på velkendte lyde og stemmer som din. Dit barn vil også begynde at betragte din munds bevægelser og prøve at kopiere dig og din udtalelse af konsonantlyde, såsom ”m” og ”b”.

10: Giv musikinstrumenter
Ligesom med objekter styrkes barnets indlæringsevne ved forskellige lyde fra forskellige instrumenter. Motorik og rytme styrkes også gennem musik.

De øvrige sanser

Følesansen

Læs mere

Smagesansen

Læs mere

Lugtesansen

Læs mere

Synssansen

Læs mere

Kom godt i gang med vores produkter