Den første skemad

Når du skal introducere din baby for sin første rigtige mad, åbner der sig en helt ny verden af smag og konsistens. Indtil nu har dit barn kun kendt til den trygge modermælk eller modermælkserstatning. Den første grød vil derfor føles anderledes for din baby – både i forhold til smag, konsistens og det at spise mad af en ske.

Til at begynde med vil din baby måske kun spise et par teskefulde grød pr. måltid, og det er helt normalt. Du kan starte med grød, når din baby er fysisk og mentalt klar. WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler udelukkende amning i de første 6 måneder, og denne anbefaling støtter vi hos Woodland Wonders. Der kan dog være årsager til, at man starter med grød tidligere. Derfor tilbyder vi også grødvarianter, der matcher de tidlige alderstrin.

For de babyer, der får modermælkserstatning, kan det i nogle tilfælde være svært at opnå mæthed med mælk alene efter 4 måneders alderen. Tal derfor med din sundhedsplejerske, hvis du mener, at din baby har brug for mere næring til at vokse og få mættet maven.

Dit barns mave- og tarmsystem er først klar til at fordøje mad efter 4 måneders alderen, og vi anbefaler derfor, at du tidligst starter med grød her. Modermælk eller modermælkserstatning skal stadig udgøre hovedparten af kosten. Du kan evt. prøve at tilbyde din baby mælk fra en kop. På den måde lærer din baby, at mælk kan komme andre steder fra, og det kan også hjælpe i overgangen til grød. Sørg ALTID for at sidde ved siden af dit barn, når han/hun spiser i tilfælde af, at maden skulle komme galt i halsen.

Det er vigtigt at få en god start på grød – både for dig og dit barn, og det vil vi naturligvis gerne hjælpe dig med. Vores produkter er nemme at gå til og minimalt forarbejdet, hvilket giver mad med masser af farve, smag og struktur. Alt sammen for at styrke dit barns udvikling.

Klik på vores 10 tip nedenfor og få gode råd til barnets første skemad.

Tip #1

Tegn på, at dit barn er klar til grød

  • Dit barn kan sidde oprejst med støtte, og hovedet kan holdes oprejst.
  • Når der stilles mad på bordet, vil barnet åbne munden og læne kroppen frem.
  • Når dit barn får mad i munden, vil barnet synke i stedet for at spytte ud.
  • Dit barn kigger nysgerrigt på, hvad du og resten af familien spiser.
Se mere herunder
Tip #2

Hvornår på dagen skal jeg give grød?

Det er helt ideelt at introducere ny mad, når barnet er veludhvilet og glad.

Et godt tidspunkt kunne fx være om formiddagen, ved middagstid eller sen eftermiddag. Dit barn skal ikke være skrupsulten, da den vigtigste næring stadig kommer fra modermælk eller modermælkserstatning. Dit barn må gerne være en smule sulten, så lysten til at smage og spise maden stadig er der.

Se mere herunder
Tip #3

Når der kommer mere mad ud af munden end ned i maven

I begyndelsen kan det være svært for dit barn at beholde grøden i munden og lære at synke den.

Fortvivl ikke, når der kommer mere mad ud af munden end ned i maven. Dit barn smager først på maden og øver sig i at koordinere tungen, så maden til sidst ender i maven. Nogle børn lærer lynhurtigt teknikken, mens andre bruger lidt længere tid på det. Huske at give dit barn den tid, der er behov for.

Al begyndelse er svær. Over de næste par måneder skal dit barn lære at gå fra flydende mælk til begyndergrød. Senere gælder det den grovere mos, og til sidst kan barnet spise det samme som jer.

Se mere herunder
Tip #4

Giv ikke op, hvis dit barn afviser maden

Bliv ikke overrasket, hvis dit barn den ene dag afviser grøden, men dagen efter spiser den selvsamme grød med stort velbehag.

Som forælder kan man godt blive lidt forvirret og tænke, om ens barn bevidst driller, men barnets smagsløg skal nogle gange introduceres flere gange for den samme mad, da det er en helt ny smagsoplevelse og konsistens. Så den mad, der før var uinteressant, ender måske en dag med at blive livretten.

Se mere herunder
Tip #5

Den første Grød

Den første grød skal minde om mælk: fin og let flydende. I starten vil det handle mere om at lære, hvordan man spiser, end at der skal en masse mad indenbords.

Faktisk vil dit barn på dette tidspunkt stadig få hovedparten af sin næring fra modermælk eller modermælkserstatning.

De første måltider skal være små, bare 1-2 teskefulde af en enkelt ingrediens hver gang. Start på grød i et langsomt tempo, selvom at du er ivrig efter at komme i gang med fast føde. Når dit barn hen ad vejen vænner sig til at spise grød, vil appetitten efter større portioner stige.

Start fx ved at lade dit barn smage vores udvalg af grødvarianter, hvor ingredienserne er nøje udvalgte, så den enkelte grød dækker dit barns behov. Skab madglæde og begejstring med vidunderlige smagsoplevelser baseret på naturlige ingredienser fra det syrlige og søde til det salte og bitre. Lav dem til morgenmad, mellemmåltid eller aftengrød. Tilsæt også blandingerne til fx boller og pandekager, når barnet er klar til at sidde med maden selv, og lad det opleve glæden ved at spise selv. Find opskrifter her

Måltider med dit barn handler ikke kun om mad. Det er helt særlige stunder. I kommunikerer, knytter bånd og oplever glæden ved at opdage nye former for smag og konsistens.

Se mere herunder
Tip #6

Nye konsistenser og smagsindtryk

Nu er tiden kommet til at kaste jer ud i retter med to eller tre forskellige ingredienser.

At give dit barn et bredt udvalg af mad med forskellig slags smag, farve og konsistens er den ideelle måde at stimulere dit barns sanser. Det danner grobund for et liv fyldt med glade og sunde spisevaner.

Tip #7

Pas på flyvende æblemos og grød, når dit barn øver sig i at spise selv

Et tegn på, at dit barn vil spise selv, er, når det selv griber skeen eller brokker sig, når du prøver at made det.

Hvis barnet har lyst til at spise selv, så lad det bare prøve. På den måde kan det øve sig, mens du samtidig kan made det med en anden ske. Det kræver meget energi og fuld koncentration at mestre kunsten at spise selv. Det kan derfor være, at du som forælder skal træde til med en hjælpende hånd, hvis det driller, eller hvis barnet er meget sulten og træt efter alle sine anstrengelser.

Det kan svine en hel del, når maden skal balancere på skeen og ind i munden. Ved at lade dit barn prøve selv, giver du det selvstændighed og en følelse af kontrol over, hvad det spiser. Dette vil komme til gavn senere i livet. Barnet udforsker en ny verden, hvor det selv kan spise.

Husk som forælder at være rolig og afslappet ved måltider og mellemmåltider, så du får en entusiastisk og eventyrlysten spiser. Hvis dit barn sviner ustyrligt eller vrænger på næsen ad visse fødevarer, så skal du reagere med diskret ligegyldighed. Din afslappede holdning vil nemlig forsikre barnet om, at du er helt rolig ved, at det spiser selv.

Tip #8

Tegn på at dit barn er ved at være mæt

  • Vender hovedet væk
  • Læner sig tilbage
  • Nægter at åbne munden
  • Leger med maden
Tip #9

Skiftende appetit

Faktisk kan der være overraskende stor forskel på appetitten. Den ene dag er dit barn skrupsulten, og den næste dag har det kun meget lidt appetit.

Det er helt normalt, hvis dit barn kun at spise lidt til ét måltid og mere til et andet. Når barnet får lov til at stole på sin egen fornemmelse for mæthed, er det som regel også selv i stand til at afgøre hvor meget eller hvor lidt mad, det behøver.

Tip #10

Måltidet handler ikke kun om mad – men også nærvær

Dit barn vil nyde at sidde med til familiens måltider. Måltidet handler ikke kun om mad, men også om nærvær, samtale og hygge.

Selvom dit barn ikke spiser det samme som alle andre, kan det stadig nyde selskabet. Her vil det endda begynde at opfatte nogle af reglerne og rytmen under måltidet.

Lad baby blive en del snakken under måltidet ved fx at lære det navnene på den mad, der spises, og de redskaber, der benyttes. Ved at pege på de forskellige farver på tallerkenen, hjælper du barnet med at lære farver. Selvom barnet endnu ikke er helt klar til at spise selv, kan det godt være, at det gerne selv vil holde en ske i hånden, mens det bliver madet.

BAG OM

Smagen af god barndom

Woodland laver inspirerende og stimulerende mad til babyer og småbørn. Alle vores produkter er økologiske og lavet med kærlighed i Danmark. Det er smagen af god barndom.

Vores lækre, danskproducerede, økologiske og mælkefri babygrød er noget, som alle forældre kan give deres baby med god samvittighed. Fordi vores babygrød er lavet af minimalt forarbejdede ingredienser, har den en kompleks smag og struktur, der træner din babys oralmotorik.

Læs mere om vores passion

Vores produkter